Čo robiť, keď pes kašle

V chladných dňoch sú k chorobám náchylní nielen ľudia, ale aj ich domáci miláčikovia. Kým ich páni vedia, že choroba sa najlepšie vylieči v posteli s hrnčekom horúceho čaju a medu, u psov to tak jednoduché nie je. Ako spoznať prechladnutia u psa? A ako mu predchádzať? Čítajte ďalej a dozviete sa v našom článku.

Chrípka môže stretnúť aj psa

Najčastejšou chorobou, ktorú sprevádza veľa nepríjemností, je práve nádcha a prechladnutie. U psov sa (rovnako ako u ľudí) prejavuje začervenanou sliznicou, výtokom z nosa alebo výkyvom teplôt a všeobecnou únavou. Vášmu psíkovi pomôžete najviac tak, keď mu doprajete pár dní pokoja bez dlhých prechádzok. V žiadnom prípade mu nepodávajte lieky pre ľudí. Ak sa zdravotný stav nelepší a trvá dlhšie ako 3-4 dni, radšej navštívte vášho veterinára, ktorý mu odporučí vhodnú liečbu.

Ďalšou častou chorobou je kašeľ, ktorý sa prejavuje neustálym suchým dráždivým kašľom. To môže psa nutkať až k zvracaniu. Tzv. psincový kašeľ je vysoko infekčné ochorenie, ktoré váš psík môže chytiť pri kontakte s iným psom, ale aj vzduchom. Zvýšené riziko je v miestach, kde je vysoká koncentrácia psov: cvičáky, výstavy alebo psie parky. V ťažších prípadoch, ktoré sprevádza horúčka, slabosť a nechutenstvo je nutné s psíkom navštíviť svojho veterinárneho lekára. Ten vám poradí a zvolí vhodnú medikáciu, ktorá sa pravdepodobne nezaobíde bez antibiotík. Pri dodržaní kľudového režimu by mal byť psík opäť čoskoro fit. Proti tzv. psincovému kašľu existuje aj vakcinácia, ktorú možno očkovať od 12. mesiaca veku psa.

Tretia a zároveň najvážnejšia z týchto chorôb je chrípka. Je váš psík malátny, nemá chuť k jedlu a trápi ho dráždivý kašeľ? Možno práve niekde chytil chrípku. Zájdite s ním radšej okamžite k veterinárovi, ktorý posúdi závažnosť ochorenia a odporučí vhodnú liečbu.

nachlazeny-pes (1)

Ako môže pes prechladnúť

K prechladnutiu psa môže viesť samozrejme mnoho dôvodov. Pokiaľ chcete ochorenie svojho psa predchádzať, dajte si pozor na nasledujúce:

  • kontakt s iným chorým psom,
  • rozohriaty pes sa napije studenej vody,
  • podchladenie v studenom počasí,
  • prudké prechody z tepla do zimy (napr. z prekúreného bytu),
  • znížená imunita.

Tipy na liečbu a prevenciu

Najjednoduchšou liečbou je dodržiavať kľudový režim a vyhnúť sa namáhavým aktivitám. Zaistite psíkovi teplo, pohodlný pelech a dostatočný prísun tekutín aj krmiva, prípadne sirup proti kašľu. Pokiaľ budú príznaky pretrvávať alebo sa ešte zhoršovať, zájdite radšej k veterinárovi.

A ako na prevenciu? Základom je samozrejme kvalitné krmivo a dostatok pohybu. Obézni alebo i podvyživení psi sú náchylnejší k rôznym chorobám, ktoré vedia pekne potrápiť. Pomôcť môžu aj granule pre psov so sklonom k ​​obezite. Do jedálnička vášho chlpáča môžete zaradiť aj doplnky stravy, ktoré podporia zdravie a vitalitu.

Dúfame, že zimu prežijete so svojim psíkom v zdraví a budete si s ním užívať veľa zábavy!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.