Ako sa starať o šteňa?

Rozhodnutie zaobstarať si do rodiny šteniatko je potrebné dopredu detailne premyslieť. Takýto psí kamarát vyžaduje veľa času a energie, preto by ste mali zvážiť, či ste schopní intenzívnej starostlivosti o nového tvora. Ak ste zvážili všetky pre aj proti, tak sme pre vás pripravili článok plný tipov, ako si šteňa vybrať.

AKO SI VYBRAŤ ŠTENIATKO?

Než začnete posudzovať šteňacie batoľatá, spýtajte sa sami seba, za akým účelom si psa zaobstaráte. Budete mať psa v byte na gauči alebo budú vaším cieľom výstavy či snáď s psíkom chcete športovať?

Venujte pozornosť vlastnostiam, ktoré predurčujú psa v danom smere, ktorému sa budete venovať. Ak napr. Plánujete behať, kúpte si športový typ psíka, ktorý je práve pre beh predurčený.

Ak si vyberiete svoje vysnívané plemeno, pozrite sa bližšie na popis a detaily danej rasy.

Alebo požiadajte skúsených chovateľov o radu a neváhajte sa opýtať na to, čo Vás k danému plemenu zaujíma. Venujte pozornosť charakteristikám konkrétneho plemena - každé plemeno má svoje plusy (ale aj mínusy), ktoré je dobré poznať dopredu. 

Zistite si referencie na chovateľskú stanicu, ktorú chcete navštíviť a dohodnite si návštevu. Chovateľ by vám mal venovať dostatok času a ukázať vám aj rodičov šteniatok. Pozorujte v kľude celý vrh a vyberte si jedinca, ktorý sa k vám bude hodiť. Ak nie ste tak skúsení, nevyberajte si veľmi dominantné a akčné šteňa. Zvoľte radšej pokojnejšieho psa, ktorý sa stane vaším pohodovým parťákom.

Skúste sa tiež poohliadnuť v okolí po skúsenom psíčkarovi , ktorý by mohol ísť psa vyberať s vami. Samozrejme je dobré veriť svojej intuícii, ale rada od skúsenejšieho sa môže vždy hodiť. 

d43d1afe-f5b6-4404-9f7e-a5db5bc35af2

GRANULE PRE ŠTEŇATÁ

Šteňatá sú veľmi aktívne a zvedavé na svet okolo seba. Aby mohli objavovať všetko nové, potrebujú veľké množstvo energie, ktorú im dodá práve kvalitné a vyvážené krmivo pre šteňatá.

Šteňatá majú malé žalúdky a citlivé tráviace ústrojenstvo, preto potrebujú kŕmiť častejšie a menej ako veľké psy. Ak si nie ste istí, ako správne dávkovať kŕmenie, poraďte sa s chovateľom alebo sa obráťte na nás. Radi vám poradíme, ako ideálne vášho psíka kŕmiť.

Kŕmnu dávku rozdeľte do celého dňa. Všeobecne sa môže jednať o nasledujúci postup:

  • od začiatku kŕmenia do odstavenia (cca 2 mesiace): 4 - 6 porcií denne,
  • od 2 - 3 mesiacov: 4 porcie denne,
  • od 4 do 6 mesiacov: 2 - 3 porcie denne,
  • viac ako 6 mesiacov: 2 porcie denne.

Krmivo pre šteňatá je koncentrované krmivo, ktoré umožnia rásť a prospievať v zdraví vášmu malému štvornohému kamarátovi. V krmive nie je miesto pre zbytočné prísady ako sú farbivá, dochucovadlá a konzervanty. Takéto látky sú nevhodné aj pre dospelých jedincov, nieto pre šteniatka, ktorá ešte nemajú tak vyvinutý tráviaci systém. Šteňa by nemalo dostávať potravu presolenú alebo korenistú. Nevhodné sú kosti ostré alebo lámavé, môžu ublížiť nielen šteniatku, ale aj dospelému psovi.

Kvalitné receptúry pre šteňatá sú bohaté na vysoko vstrebateľné bielkoviny, ktoré podporujú správny vývoj tkanív a orgánov. Kvalitné krmivo pre šteniatka už obsahuje všetko, čo by psík v období vývoja a rastu mal dostať, teda okrem kvalitných použitých surovín napr. Chondroprotektív (výživa kĺbov a väzov) a probiotík, obsahujú aj väčšie množstvo základných minerálov, ako sú vápnik, fosfor, horčík , zinok a železo aj vitamín D, ktorý pomáha vytvárať silné kosti a zuby. 

Preto nie je nevyhnutné ku krmivu pridávať ďalšie vitamíny. Platí, že u veľkých plemien psov by ste mali pozorne sledovať pomer bielkovín a tuku v krmive, pretože príliš vysoké hodnoty rýchlo rastúcemu šteniatku neprospejú. Dbajte na to, aby malo šteniatko k dispozícii stále dostatok čerstvej vody.

TIP: Ak váhate nad výberom krmiva pre vaše šteniatko, môžete najskôr vyskúšať vzorky krmiva zadarmo.

ZÁKLADNÉ POVELY

Pokiaľ máte šteniatko už doma a našli ste to najvhodnejšie krmivo, tak máte položené dôležité základy. Teraz je však hlavnej zamerať sa na láskyplnú výchovu, vďaka ktorej si vybudujete so svojím psom krásny vzťah.

AKO NAUČIŤ PSA NA VODÍTKO?

Najprv je potrebné, aby si šteňa zvyklo na obojok. Ten mu pripnite napríklad na chvíľu pri hraní . Keď si psík na obojok zvykne, vyskúšajte pripnúť vodítko a len tak choďte za ním, kam sa mu zachce. Pamätajte, že pre začiatok stačí len chvíľka.

TIP: Pre šteňa nie je vhodné samonavíjacie vodítko, ktoré učia psa, že je stále v ťahu, a to je to, čo presne od psa nechcete.

Akonáhle si psík vodítko trochu očuchá a preskúma, môžete s ním vyraziť na malú prechádzku. Mali by ste sa tiež zásobiť dobrotami, ktoré budú odmenou a dokonalým motivátorom , najmä, keď sa všetko učíte. Začnite na pokojnom mieste, kde váš pes nebude rušený inými podnetmi, ako sú autá, iní psi alebo napríklad deti.

PREČO PES NA VODÍTKU ŤAHÁ?

Možno sa budete stretávať aj s týmto obvyklým nešvárom - vaše šteniatko na vodítku potiahne. Kým je šteňa ešte malé, nemá cenu toto nejako výrazne riešiť. Skúste výcvik brať skôr ako hru . Keď vás psík niekam potiahne, zavolajte na neho a keď sa vráti k vám a vodítko uvoľní, ponúknite maškrtu.

Zamerajte sa na to, aby vodítko bolo pre začiatok dostatočne dlhé a šteňa, ktoré zatiaľ všetko poznáva, malo dostatok priestoru pre skúmanie.

Ako váš psík porastie, tak už je na mieste vysvetliť, že vodítko by malo zostávať voľné . So psom sa nepreťahujte - keď vodítko napne, ľahko cukne. Po nejakej dobe pochopí, že napínanie je nežiaduce . Nezabudnite psa tiež priebežne chváliť, keď ide spôsobne na voľnom vodítku. 

1446437e-9309-4483-bbe6-9075347fcd03

AKO NAUČIŤ ŠTEŇA ČÚRAŤ VONKU?

Na začiatku musíte byť pripravení na časté prechádzky, pretože močový mechúr šteniatka je malý a pomerne rýchlo sa plní - počítajte min. každé 2 hodiny s malou prechádzkou . Určite musíte vziať šteňa von hneď po prebudení. Výhodou je, ak bývate v dome so záhradou. Ak žijete v byte, možno sa vám stane, že ako si obujete topánky, šteniatko to nevydrží a urobí mláčku. Nezabudnite psa za úspechy pochváliť a neúspechy (mláčku) spočiatku ignorovať. Akonáhle sa psík vyciká vonku, pochváľte ho a odmeňte maškrtou .

Dúfame, že vám naše rady budú prínosom a budeme radi, keď nás budete sledovať na Facebooku a treba sa podelíte o vaše skúsenosti s obstaraním šteňaťa.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.