Ako začať s canicrossom

Začať s canicrossom môžete kedykoľvek a s akýmkoľvek psom. Pre tento šport neplatia žiadne obmedzenia. Ide tu predovšetkým o radosť z pohybu a spoločný čas, ktorý sa svojím psím spoločníkom strávite.

Ak sa tomuto športu nechcete venovať vrcholovo, tak naozaj nezáleží, či je váš psík moc mladý alebo starý, či je štíhly alebo silný a nezáleží ani na vašich športových zručnostiach.

Spoločne si postupne vybudujete kondíciu a urobíte niečo pre svoje zdravie. Na canicrossových tréningoch sa stretáva pestrá zmes ľudí i psov. Uvidíte, že vás skúsenejší namotivujú a pomôžu vám prekonať vaše canicrossové začiatky.

beh-se-psem

Základné vybavenie

Okrem psieho spoločníka potrebujete len tri veci - a to postroj pre psa, vodítko s amortizérom a sedák pre vás. Samozrejme môžete nájsť aj kompletný set, ktorý obsahuje všetko potrebné.

Vy budete naviac potrebovať ešte bežecké topánky a pohodlné oblečenie. A môžete vybehnúť! Na bežeckom vybavení pre vás a vášho psa nešetrite - ak u canicrossu zostanete, tak budete vybavenie využívať dlhé roky, preto vyberajte také, ktoré ...

  • je pohodlné vám aj psovi,
  • neobmedzuje vás pri pohybe,
  • vás ani psa nebude drieť,
  • dáva dostatočnú voľnosť psovi v behu.

Ako trénovať

Pokiaľ chcete svojho psa pohodlne ovládať aj pri behu, musíte zapracovať na základnej poslušnosti a náročnejších pokynoch, ktoré vám vaše canicrossové snaženie veľmi uľahčí.

Zapracujte na základných poveloch

Medzi základné povely patria: sadni, ľahni, čakaj, ku mne alebo k nohe. Ak tieto povely váš pes zvláda ľavou zadnou, ďalšie canicrossové povely budú pre neho hračka.

Skúste behať so psom bez postroja

Než na psa nasadíte postroj na canicsross, vyskúšajte si behať so psom len tak. Pes by sa mal držať pri nohe, nezastavovať a počúvať na povel. Zároveň tak zapracujete aj na vašej kondičke a psíka potom v ťahu nebudete toľko brzdiť.

Naučte psa ťahať

Základným predpokladom pre canicross je, aby pes vedel ťahať. Ak uvidí pes postroj, mal by vedieť, že sa nebude hrať, ale že ide pracovať. Na psa netlačte, pomôže vám, keď na tréning pozvete sparring partnera, ktorý pobeží kúsok pred vami. Psíka tiež nepreťažujte. Zo začiatku stačí len chvíľka a dostatok pozitívnej motivácie.

Zapojte sa do skupinových tréningov

Skúste sa prihlásiť na skupinový tréning, inštruktor vám poradí a navyše skupina motivuje aj vašich chlpáčov. Môžete sa prihlásiť do športového klubu alebo skúsiť otvorené tréningy v canicrosse.

Prihláste sa na preteky

Psy preteky milujú, čaká vás skvelá atmosféra, hŕba ďalších havkáčov a nových kamarátov, ktorí majú rovnaký záujem ako vy. Najrýchlejší vyhráva, ale nejde o to vyhrať, ale zúčastniť sa a mať pekné zážitky.

Pravidlá na pretekoch

Ak sa chcete zúčastniť canicrossového preteku, naštudujte si starostlivo propozície, v ktorých nájdete podmienky účasti. Všeobecne platia tieto pravidlá:

  • Na pretekoch môžu štartovať psy staršie ako 12 mesiacov.
  • Ak budete predbiehať iný tím, je dobré ho na to upozorniť pokrikom, napr. Zľava, pozor, atď.
  • Pri štarte nesmie pes ani človek prešľapnúť štartovaciu čiaru.
  • Dĺžka ťažnej šnúry by nemala presiahnuť 2 metre.

Ako kŕmiť psa, ktorý športuje?

Ak budete mať doma psieho športovca, myslite aj na jeho fyzickú kondíciu a zdravie. Kŕmenie by malo zodpovedať aktivite, ktorú pes odvádza. Tiež nezabúdajte (predovšetkým pred závodom) na dobrú hydratáciu psa.

Granule pre aktívnych psov by mali mať vyvážené zloženie a dodávať väčšie množstvo energetických výživných látok, ktoré sú nutné pre regeneráciu a zdravie organizmu.

Dbajte tiež na správne kŕmenie psa - nikdy nekŕmte svojho psieho kamaráta tesne pred tréningom. Po behu počkajte aspoň 1 hodinu než svojho psa nakŕmite.

Veríme, že teraz už vám nič nebráni vybehnúť s vašim psíkom. Držíme palce a prajeme veľa spoločných kilometrov!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.