Sprievodca krmivom pre psov

Pre väčšinu z nás je pes nenahraditeľným členom rodiny a zároveň najlepším priateľom, preto pre neho chceme to najlepšie aj v oblasti kŕmenia a výživy. Ale ako sa v tom všetkom vyznať, keď je na trhu toľko rôznych krmív? A čo znamenajú pojmy ako holistické alebo hypoalergénne krmivo? V dnešnom článku si skúsime urobiť jasno v týchto základných pojmoch, ktoré sa týkajú práve kŕmenia našich štvornohých miláčikov.

Holistické krmivo

Slovo holistický znamená celostný, preto týmto názvom označujeme krmivo, ktoré je nutrične vyvážené, psíkovi dodáva základné živiny a ešte niečo navyše, čo zaistí zdravý a spokojný život psa.

Holistické krmivá sú založené na prirodzených surovinách, ktoré sa v jedálničku psov vyskytujú už od nepamäti a vďaka svojmu zdravému zloženiu znižujú riziko ochorenia a pôsobia blahodárne na zdravotný stav psa.

Krmivo lisované za studena

Ako už názov napovedá, ide o krmivo lisované pri nízkych teplotách (okolo 40°C - 60°C). Vďaka šetrným teplotám ide o proces, pri ktorom je zachovaná maximálna možná biologická hodnota surovín, ale suroviny sú tepelne spracované, aby neobsahovali škodlivé patogény.

Minerály a vitamíny tak nie sú znehodnotené varením pri vysokých teplotách, ale sú naopak zachované a psík ich môže v strave prijať. Medzi suroviny, ktoré sa často na výrobu využívajú, patrí napríklad ryža, kuracie a morčacie mäso alebo rybie mäso či zelenina

Aké sú výhody granulí lisovaných za studena Mister Mix Dog?

  • Sú ľahko stráviteľné.
  • Psa nenadúvajú.
  • V žalúdku nenapučiavajú.
  • Všetky vstupné ingrediencie sú varené samostatne, pričom je braný ohľad na dobu varenia každej jednotlivej suroviny.
  • Vysoká výživová hodnota.

Hypoalergénne krmivo

Ak máte alergického alebo veľmi citlivého psa, tak budete voliť hypoalergénne krmivo. Hypoalergénne granule sú vhodné pre psov s problémovým trávením a pomáhajú predchádzať prípadným problémom s trávením, taktiež kožným problémom, pretože neobsahujú žiadne potenciálne alergény ani rizikové látky - obilniny ako je kukurica, pšenica, sója, rôzne druhy mäsa ...

TIP: Ideálnym krmivom pre psov trpiacich potravinovou intoleranciou z radu Mister Mix Dog je Mister Mix Sana, ktorá obsahuje iba rybie mäso, je to hypoenergetická diéta ideálna pre všetkých psov, ktorí trpia narušením metabolickej rovnováhy, tráviacimi problémami, pečeňovými, obličkovými, enterosolventným a kožnými problémy vyplývajúcich z potravinovej intolerancie a podporuje imunitu.

Barfovanie

Možno už ste o tomto čoraz populárnejšom spôsobe kŕmenia psov počuli. Ide o spôsob výživy, pri ktorom sa psíčkari chcú priblížiť prirodzenosti svojho zvieraťa. Svojim psom (ale napríklad i mačkám) poskytujú potravu, ktorou sa zvieratá predtým stravovala v divočine. Základom sú surové potraviny - mäso, vnútornosti, ale napríklad aj zelenina a prílohy.

Ide o časovo aj finančne náročnejší spôsob kŕmenia, ktorý nemusí vyhovovať zďaleka všetkým psím majiteľom. Preto nevešajte hlavu, ak barfovanie nie je nič pre vás. V dnešnej dobe si môžete vybrať z rôznorodých krmív, ktoré sú vysoko kvalitné.

TIP: Barfujete, ale na cestách by ste radšej všetko zjednodušili a svojmu psovi ponúkli granule? Krmivo Mister Mix Dog je vďaka svojmu prirodzenému zloženiu pre tieto účely veľmi vhodné.

Ako správne kŕmiť psa?

Malé šteňatá kŕmte samozrejme častejšie v menších dávkach ako dospelých psov. Šteňatám do šiestich mesiacov dávajte krmivo cca 4 - 5x denne. Mladých a dospelých psov chovatelia najčastejšie odporúčajú kŕmiť 2x denne.

A aká veľká by mala byť kŕmna dávka? Riaďte sa etiketou na krmive, ktoré sa rozhodnete svojmu psovi podávať. Vzhľadom na to, že každé krmivo má iné zloženie sa bude dávkovanie líšiť. Vždy berte ohľad na aktuálnu kondíciu vášho psíka.

Pri výbere zohľadnite plemeno svojho psa, fyzickú aktivitu i vek a nezabudnite, že kvalita je dôležitejšia ako kvantita. Čím kvalitnejšie krmivo, tým spokojnejší a zdravší váš pes bude.

Po kŕmení doprajte svojmu psovi minimálne 2 hodinový oddych. Nemusí nutne len ležať, ale vyhnite sa akémukoľvek blázneniu a behaniu, aby nedošlo k nebezpečnej torzii (pretočenie) žalúdka.

Veríme, že teraz už pre vás bude hračka vybrať pre svojho psíka to správne krmivo!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.